Scheidsrechtertoewijzing

Algemeen

·       Om elke wedstrijd te kunnen voorzien van voldoende scheidsrechters, wordt elk lid van boven de 16 ingedeeld om minimaal 4 wedstrijden per jaar fluiten

·       De scheidsrechtercommissie probeert om scheidsrechters in te delen op basis van hun ervaring

·       Naarmate scheidsrechters meer ervaring hebben worden ze ingedeeld op "zwaardere” wedstrijden

·       Uitgangspunt is dat scheidsrechters voldoende kennis hebben van de spelregels nodig voor het fluiten van een wedstrijd op hun niveau

·       Vind je fluiten best wel leuk of wil je er gewoon beter in worden, lees hieronder meer over de Clubscheidsrechter plus (CS+) opleiding

·       Vind je fluiten "spannend”, wij kunnen op verzoek (mogelijk) begeleiding voor je regelen om je door die eerste wedstrijden heen te helpen

 

Opleiding

Iedereen vindt het fijn om gefloten te worden door een goede scheidsrechter. Een goede scheidsrechter ben je niet vanzelf! Het is net als hockey, als je oefent zal je steeds beter worden. (Basis) kennis van de regels is de eerste stap in de richting van een goede scheidsrechter. Daarom organiseert de Westerduiven jaarlijks een aantal scheidsrechters opleidingen voor verschillende niveaus en leeftijdscategorieën. Hieronder een overzicht van het aanbod. Voor de meeste opleidingen zal je automatisch een uitnodiging ontvangen, voor sommige kan je jezelf opgeven.

·       Opleiding spel begeleiding 13/14-jarigen

Opleiding tot spel begeleider van de F- en E- jeugd. Aan het einde van de opleiding kan je het 6-tal hockey van de jongste jeugd begeleiden. Plezier in het spel is belangrijker dan het precies toepassen van alle regels, zolang de bal en stick laag blijven en het spel maar niet gevaarlijk wordt.

 

·       Opleiding Club Scheidsrechter voor 15/16-jarigen en Senioren

Dit is de standaard opleiding tot clubscheidsrechter. De opleiding wordt bij de Westerduiven net als bij elke andere Nederlandse hockeyclub gegeven. De opleiding bestaat uit een deel zelfstudie (spelregels) en een aantal avonden gezamenlijk in het clubhuis waar naast spelregels ook spelsituaties en het "managen” van een wedstrijd aan bod komen. De opleiding wordt afgesloten met een landelijk KNHB-examen. Als je slaagt krijg je je "kaart” en ben je een officiële club scheidsrechter en mag je in principe alle wedstrijden op de club fluiten, van de D-jeugd t/m de Heren 1.

 

·       Spelregel cursus voor ouders

Vaak staan ouders op zaterdag geleund op het hek te kijken naar de wedstrijden van hun kinderen en vragen zich dan verwonderd af hoe het toch zit met de regels. Waarom wordt er de ene keer wel gefloten, en de andere keer weer niet. Voor ouders die zich dat afvragen worden er spelregel cursussen geven. Doel is om op een leuke manier in 1 a 2 avonden de belangrijkste hockey regels onder de knie te krijgen, zodat er ‘s avonds mee gediscussieerd kan worden of die strafcorner nu terecht was of niet.

 

·       Club Scheidsrechters Plus (CS+) cursus voor club scheidsrechters

De CS+ opleiding is een vervolg op de Club scheidsrechter opleiding. De cursus wordt sinds kort elk jaar gegeven voor scheidsrechters die graag beter willen leren fluiten. Iedereen met een scheidsrechterskaart kan deze vervolgcursus volgen. Als je vragen of interesse hebt, laat het ons (scheidsrechterscommissie) weten, dan zullen we de opties met je doornemen. Doel van deze opleidingen is om het fluit niveau van de scheidsrechters van Westerduiven te verhogen.  Naast een aantal avonden waar aan de hand van filmpjes spelregels en spelsituaties worden besproken, worden de scheidsrechters tijdens de cursus (intensief) begeleid, en zullen zij meer wedstrijden fluiten met het snelle spel (A-jeugd en Heren). De cursus wordt afgesloten met een examen in de vorm van een beoordeling door een bondsscheidsrechter. Indien geslaagd, krijgt de cursist de CS+ kaart en het groene CS+ scheidsrechtershirt.

 

Niveau

Iedereen met een "kaart” mag in principe alle wedstrijden op de club fluiten. Toch zal je als beginnende scheids niet echt gelukkig worden als je tijdens je eerste wedstrijd op de zondag ingedeeld wordt om Heren 1 te fluiten. Het is voor iedereen prettiger als een dergelijke wedstrijd wordt opgepakt door iemand die al vaker met een fluit op het veld heeft gestaan.

Daarom maken we gebruik van een classificatiesysteem voor scheidsrechters. De bedoeling van dit systeem is om ervoor te zorgen dat iedereen wordt ingedeeld voor wedstrijden die hij of zij ook aankan.

Het systeem heeft 5 niveaus, waarbij beginnende scheidsrechters niveau 5 hebben, en scheidsrechters met veel ervaring en/of een afgeronde CS+ opleiding niveau 1. De indeling in deze 5 niveaus is geen exacte wetenschap, maar wel een goede leidraad. Hoe hoger je niveau, des te meer regels je geacht wordt toe te passen. Bijvoorbeeld: Een beginnende scheidsrechter zal bij een opzettelijke overtreding in de cirkel niet snel een straf push toekennen. Van een niveau 1 scheidsrechter wordt dit zeker wel verwacht. Als je meer wedstrijden hebt gefloten, gaat het je gemakkelijker af omdat je meer ervaring hebt.

Opmerking: het is de bedoeling dat scheidsrechters alle regels toepassen. Echter is de kans klein dat dit ook daadwerkelijk altijd gebeurt. Veel heeft te maken met ervaring en zelfvertrouwen van de betreffende scheidsrechter.

Onderstaand overzicht toont de verschillende niveaus en laat zien welke regels en handelingen we van jou verwachten tijdens jouw wedstrijden als scheidsrechter. Mocht je je niet zeker voelen of heb je vragen over spelregels en/of spelsituaties, stuur ons een email of spreek ons aan als je ons ziet op de club, wij helpen je graag.


Niveau

Teams kunnen fluiten

Toepassing spelregels *1   *2

Niveau 5

E/F D8

·       In staat zijn een 6-tal wedstrijd te kunnen begeleiden (is wat anders dan scheidsrechter zijn)

·       Laten zien kennis te hebben van de afwijkende regels van het 6-tal hockey

·       Laten zien kennis te hebben van gevaarlijk spel situaties (gevaarlijke bal, hoge sticks)

·       Goal als bal volledig over de doellijn is geweest

Niveau 4

D8 & B/C

Aanvullend op bovenstaande:

·       Fluiten voor Shoot

·       Laten zien kennis te hebben van de juiste positie en looplijnen

·       Laten zien kennis te hebben van hakken (vaak te herkennen aan "kletsende” sticks)

·       Laten zien kennis te hebben van duwen

·       Laten zien kennis te hebben van gevaarlijke spelsituaties (bijvoorbeeld bal boven de knie bij een tegenstander, hoge stick, etc.)

·       Strafcorner bij onopzettelijk overtreding in de cirkel

·       Strafcorner bij opzettelijk over de achterlijn spelen van de bal

·       Laten zien kennis te hebben van de scheidsrechters gebaren

Niveau 3

B/C

Aanvullend op bovenstaande:

·       Structureel toepassen van de juiste positie en looplijnen

·       Structureel fluiten voor hakken (vaak te herkennen aan "kletsende” sticks)

·       Bij aanvallende vrije slag in het 23 meter gebied: Fluiten voor een overtreding indien de bal geen 5 meter heeft gerold of is aangeraakt door een tegenstander voordat hij de cirkel in gaat.

·       Structureel fluiten voor duwen

·       Lange corner/uitslag geven bij strafcorner die niet buiten de cirkel is geweest en daarna over de achter/goal lijn gaat

·       Strafcorner geven bij geen afstand houden binnen 23 meter gebied

·       Strafcorner laten uitspelen als helft/wedstrijd is afgelopen

·       Laten zien kennis te hebben van de 5m regel bij nemen en ontvangen van scoops

·       Groene kaart bij negeren eerdere waarschuwingen

·       Kennis en toepassen van de scheidsrechters gebaren

·       Gele kaart (5 min) bij in herhaling vallen van verbale overtredingen

Niveau 2

D2, A2, A3

Aanvullend op bovenstaande:

·       Structureel fluiten voor gevaarlijk spel (gevaarlijke bal, hoge sticks)

·       Structureel fluiten voor afhouden

·       Juist inschatten van gevaarlijke bal/rebound van de keeper

·       Straf push bij opzettelijke overtreding in de cirkel

·       Structureel toepassen 5m regel bij nemen en ontvangen van scoops

·       Gele kaart bij verbale en/of fysieke overtredingen

·       Gele kaart (10 minuten) bij fysieke overtreding waarbij slachtoffer ten val kwam

·       Rode kaart bij herhaaldelijk fysieke overtredingen, taal gebruik, negeren eerdere waarschuwingen

·       Juist toepassen van de gebaren

Niveau 1

Vet A, B, A1, D1, H1, H2

Aanvullend op bovenstaande

·       Lastige wedstrijden op goede manier weten te "managen”

*1 Opm.: Vanuit de scheidsrechterscommissie is de verleiding groot om te veel regels op de beginnende niveaus toe te kennen. Dit werkt averechts, het is drempelverhogend en zal het zelfvertrouwen ondermijnen. De doelen moeten haalbaar en reëel zijn om op die manier een boost te geven aan het zelfvertrouwen. Tevens kan dit overzicht helpen om de regels die wij als club belangrijk vinden extra te benadrukken.

*2 Opm.: Elke scheidsrechter mag tijdens zijn wedstrijd alle KNHB-hockey spelregels toepassen ongeacht dit overzicht en/of zijn/haar niveau. De KNHB-spelregels zijn altijd leidend. Dit overzicht is alleen een leidraad voor de regels die een scheidsrechter van een bepaald niveau geacht wordt toe te kunnen passen. Dit overzicht is niet compleet en/of leidend, en heeft ook niet de intentie om dit te zijn. 

 

Begeleiding

Mocht je fluiten "spannend” vinden of mocht je beter willen leren fluiten, dan kan je contact met ons opnemen via email en proberen we een begeleider voor je te organiseren. De begeleider zal 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd de twee geheime tips met je doornemen:

1.     HARD fluiten (veel lucht door je fluit blazen in een korte tijd, te hard fluiten bestaat namelijk niet, te zacht fluiten zeker wel en komt nog steeds veel voor).

2.     Direct zelfverzekerd met je arm volledig gestrekt de richting aangeven (maakt niet uit of je wel of niet zeker bent, doen alsof werkt altijd heel goed), dan zien de coaches hoe zij hun teams moeten opstellen.

Daarnaast zal de begeleider tijdens de wedstrijd vanaf de zijlijn toekijken en indien mogelijk je voorzien van feedback. Tijdens de rust kan de eerste helft worden doorgenomen, zodat je een stuk zelfverzekerder de tweede helft in kan.

We zijn bezig om deze scheidsrechter begeleiding nieuw leven in te blazen, totdat dit voor elkaar is gaan we ons best doen om iets voor je te regelen. Momenteel is er een te kort aan begeleiders, dus we kunnen niet garanderen dat het ook altijd gaat lukken.

 

Scheidsrechter toewijzing bij de M.H.C. De Westerduiven

Indeling van de fluitbeurten wordt indien mogelijk drie weken voorafgaand aan de wedstrijd bekend gemaakt via de website van M.H.C. de Westerduiven. De indeling van fluitbeurten wordt via de mail gecommuniceerd. 

Op de donderdag voorafgaande aan de te fluiten wedstrijd krijgen de scheidsrechters/spelbegeleiders voor dat weekend een herinneringsmail. 

Wanneer een aangewezen scheidsrechter/spelbegeleider niet kan fluiten, regelt hij/zij ten alle tijden zelf een vervanger.  Hoe een vervanger te vinden:

·       Begin op tijd, dus niet op vrijdag avond

·       Vraag het binnen je team (bij de start van een training?)

·       Vraag het aan de teams die naast je trainen

·       Vraag het aan hockeyers die je kent van school

·       Vraag het persoonlijk, stuur geen berichten in groepsapps, dit werkt namelijk 9 van de10 keer niet

Scheidsrechter/spelbegeleider meldt zich minimaal 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd bij de Commissaris van de Dag (CvdD). De CvdD bevindt zich meestal in de buurt van de bar en draagt vaak een blauw T-shirt met "Commissaris van de Dag”. De CvdD verwacht je bezoekje en zal je op weg helpen met een fluit, geel T-shirt of jas. Mocht je hem/haar niet kunnen vinden, kan je altijd aan een bar medewerker vragen.

Klik hier voor de scheidsrechtertoewijzingen (wedstrijdschema).

Arbitrage regelement is te vinden op Lisa Teams / Club / Documenten 


Draaiboek voor de (meer ervaren) scheidsrechter

Dit draaiboek beschrijft op hoofdlijnen hoe je een wedstrijd zou kunnen leiden. Het bevat een aantal handvatten en kan helpen om een beter scheidsrechter te worden.

 

15 minuten voor de wedstrijd

·       Spreek met je mede scheidsrechter af wie tijd bijhoudt en wie de score

·       Pen/potlood en papier voor bijhouden scores en kaarten

·       Gebruik het liefst een gewoon horloge voor de tijd, een mobiel steeds uit je zak halen is niet handig

·       Als je toch je telefoon gebruikt, zet je telefoon in vliegtuig stand als je die gebruikt voor de tijd

·       Bespreek de looplijnen & posities en spreek af tot hoever je mee terugloopt naar de 23

·       Bespreek hoe je omgaat met strafcorners in andermans cirkel

 

10 minuten vor de wedstrijd

·       Loop veld op, fluit 1 x hard, roep aanvoerders

·       Handen schudden & toneel stukje kant kiezen/uitnemen

·       Geef aan hoe lang nog tot line up & "yellen"

 

4 minuten

·       Fluit 1 x

·       Roep we gaan beginnen

·       Line up

·       yellen

 

Start wedstrijd (op tijd!)

·       Scheids die tijd bijhoudt: Tegenstander klaar, WD klaar, 1 x fluiten

·       Scheids waar doelpunt is gevallen, fluit voor herstart wedstrijd

·       Scheids die tijd bijhoudt fluit de wedstrijd af

 

Positionering

·       Bij de aanval: Zorg dat je altijd minimaal ter hoogte staat van de diepste spits, liever sta je tussen spits en goal op jouw helft. Je kan dan het spel zien aankomen en het spel komt op jou af

·       Bal in 23m gebied: sta je in de cirkel of achter de achterlijn, +/- tussen de strafcorner streepjes maar zorg dat je de bal blijft zien

·       Bal op andere helft: loop mee tot maximaal de 23 lijn van andere helft. Zorg wel dat je op tijd weer bij de diepste spits staat als het spel omdraait

·       Alles wat er in jouw cirkel gebeurt is veel belangrijker, dan wat er rond de middellijn gebeurt. Pas je positie hierop aan

 

 

Algemeen

·       HARD & kort fluiten - te hard fluiten bestaat niet. Pas je toonhoogte en lengte van het fluitsignaal aan op de ernst van de overtreding

·       Daarna duidelijk met een volledig gestrekte arm richting aangeven.

·       Blijf altijd rustig en beheerst, vooral als de rest dat niet is

·       Ondersteun je mede scheidsrechter in zijn/haar beslissingen, als je beide al 1 blok overkomt zullen de spelers minder snel "zeuren”

·       Realiseer je dat er altijd spelers zullen zijn die vinden dat je niet de juiste beslissing hebt genomen, dat is niet erg, jij hebt iets gezien en gefloten. Leg indien nodig rustig uit wat je hebt gezien en waarom je hebt gefloten

·       Je mag elke beslissing herroepen, maar doe het niet te vaak want dan kom je onzeker over

·       Fluit alleen voor overtredingen die je echt hebt gezien

·       Nadat je gefloten hebt geeft je duidelijk (bijna overdreven) richting aan. Bijvoorbeeld: bij een strafcorner, wijs je met twee volledig gestrekte armen en 2 gestrekte wijsvingers richting de goal (kom overtuigend over, een kleine strafcorner bestaat namelijk niet)

·       Je bent als enige verantwoordelijk voor de eigen cirkel, eigen achterlijn en eigen zijlijn. Wijs dus niet alles met z’n tweeën aan

·       Als scheidsrechters, kijk naar elkaar, help elkaar. Als je collega scheidsrechter naar je kijkt bij een overtreding is de kans groot dat hij het niet duidelijk gezien heeft. Hij/zij zoekt hulp bij jou, help hem/haar en geef richting aan als je het hebt gezien, schud anders kort "nee” met je hoofd indien niet

·       De collega geeft alleen advies over jouw cirkel situaties als jij daarom vraagt

 

 

Kaarten:

 

Kaarten

Type

Tijdstraf

Voorbeelden

Mondelinge

Waarschuwing

Geen

·  Lichte versie van een groen kaart.

Groen

2 minuten

·  Herhaaldelijk commentaar geven

·  Herhaaldelijk appelleren

·  Herhaaldelijk duwen

·  Herhaaldelijk hakken

Geel (5 min)

5 minuten

·  Als hierboven, als groene kaart niet heeft geholpen

Geel (10 min)

10 minuten

·  "Zware” fysieke overtreding - Vuistregel: Als er iemand komt de vallen door een fysieke overtreding en je overweegt een kaart: is het geen geel (5 min) maar geel (10 minuten)

Rood

Rest van de wedstrijd (naar de kantine)

Speler/coach moet zich buiten de invloedsfeer van de wedstrijk begeven. Je mag hem niet meer horen.

·  Zware opzettelijke fysieke overtreding

·  Zware verbale overtreding

·  Dreigen met lichaam of stick

 

De scheidsrechter die een kaart uitdeelt, houdt ook de tijd bij van de speler die op de bank plaats neemt. Als de tijd voorbij is geeft alleen deze scheidsrechter aan dat de "verbannen” speler het veld weer in mag.

Als jij niet diegene was die de speler naar de bank stuurde en de speler of coach geeft bij jou aan dat zij vinden dat de tijd voorbij is, verwijs hen dan rustig naar de andere scheidsrechter omdat deze de tijd bij houdt en jij dus niet.

Voor vragen en opmerkingen zijn wij bereikbaar via: [email protected]


Voorbeeld situaties

Om aan te geven dat het soms lastig is om te zien wat er precies op het veld gebeurt en dan in een halve seconde te beslissen of er wel of geen overtreding is gemaakt, vind je hieronder 3 filmpjes. Kan jij zien waarom er werd gefloten? Wij zijn benieuwd……

 

 Situatie 1:


 


 

 Situatie 2: 

 Situatie 3:
 

Scheidsrechter examens

De KNHB heeft 3 voorbeeld examens beschikbaar gesteld die handig zijn om te checken of je regel kennis up-to-date is. Het examen bestaat uit 30 vragen, 26 vragen mbt veldhockey en 4 over zaalhockey.Je bent geslaagd als je 8 of minder vragen fout hebt.

 

Proef examen 1

Proef examen 2

Proef examen 3
Scheidsrechterskaarten

Sinds 1 september 2019 geeft de KNHB geen fysieke scheidsrechterskaarten meer uit.De kaarten zijn vervangen door digitale CS-certificaten die ge-upload worden in het KNHB-account van alle geslaagde cursisten. Deze certificaten worden dus niet naar de vereniging of geslaagde CS-kandidaten gestuurd. 


Ook goed om te weten is dat tegenwoordig het bondsnummer van een speler/scheidsrechter ook zijn of haar CS kaartnummer is, mits geslaagd voor de cursus natuurlijk.
 Meer informatie m.b.t. scheidrechters kan gevonden worden op de volgende pagina’s:

1.     Scheidsrechterscommissie: Doel en samenstelling van de scheidsrechterscommissie

2.     Scheidrechtertoewijzing: deze pagina

3.     Zaalleiding/scheidrechters: scheidrechters informatie voor het zaalhockey seizoen

4.     Spelregels: links naar de spelregels van de verschillende spelvormen