Nieuws
MEDEDELINGEN

Regelwijzigingen (KNHB)
10-7-2019
 

Regelwijzigingen: alle elftalwedstrijden in vier kwarten, de vliegende keeper verdwijnt

De FIH heeft per 1 januari 2019 spelregelwijzigingen doorgevoerd binnen het veldhockey. De KNHB is lid van de FIH en volgt de internationale spelregels. Regelwijzigingen worden nooit gedurende het lopende seizoen doorgevoerd en daarom neemt de KNHB de spelregelwijzigingen per 1 augustus 2019 op in haar spelreglement veldhockey. De belangrijkste wijzigingen zijn dat alle elftalwedstrijden in vier kwarten worden gespeeld én dat het niet meer mogelijk is met een vliegende keeper te spelen.

Vier kwarten in plaats van twee helften

Sinds een aantal jaren worden bij internationale competities wedstrijden gespeeld in vier kwarten. Het betrof hier nog een testperiode. Met ingang van 1 januari 2019 zijn deze vier kwarten definitief in de internationale regels vastgelegd waardoor dit voor iedereen geldt.

In Nederland worden daarom alle elftalwedstrijden (dit geldt voor zowel junioren als senioren) vanaf komend seizoen gespeeld in vier kwarten van elk 17 ½ minuut. Met deze regelwijziging wordt de eerdere test dus ook opgenomen in het Nederlandse spelreglement. Er ontstaan hierdoor twee extra coach- en rustmomenten, waardoor teams nog beter kunnen worden begeleid. De rust tussen de kwarten 1 en 2 én 3 en 4 bedraagt maximaal 2 minuten. De rust tussen kwart 2 en 3 bedraagt 5 minuten tenzij er moet worden gesproeid (in het geval van watervelden).

Internationaal 15 minuten, nationaal 17,5 minuten

De FIH laat haar wedstrijden spelen in vier kwarten van 15 minuten. Internationaal wordt tevens gewerkt met tijdstops voorafgaand aan het spelen van de strafcorner. Om de zuivere speeltijd gelijk te houden, kiest de KNHB voor de variant van vier kwarten van 17 ½ minuut. Ook het tijdsblok waarbinnen een wedstrijd wordt gespeeld blijft zo voor elke wedstrijd gelijk, waardoor de wedstrijden beter te plannen zijn voor de verenigingen. Door deze regelwijzigingen worden de tijden waarbinnen wedstrijden mogen worden gepland verruimd. Vanaf komend seizoen mogen de eerste wedstrijden aanvangen om 08:30 uur en de laatste moeten uiterlijk aanvangen om 18:00 uur (dit was 08:45 en 17:45 uur). De vaste aanvangstijden voor de landelijke competities op zaterdag worden gewijzigd naar 14:00 uur (A-jeugd) en 12:10 uur (B-jeugd).

Vliegende keeper

Teams konden er tot en met seizoen 2018-2019 voor kiezen om te spelen met een volledig uitgeruste keeper of een speler met keepersrechten, een zogenaamde ‘vliegende keeper’. Deze vliegende keeper droeg een afwijkend shirt en had bij het verdedigen van een strafcorner of strafbal een helm op. Vanaf komend seizoen speelt een team met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper of met 11 veldspelers. Als ervoor wordt gekozen te spelen met 11 veldspelers dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper. Er is dan dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen.

Overige spelregelwijzigingen

Naast bovengenoemde spelregelwijzigingen worden nog enkele andere spelregelwijzigingen doorgevoerd:

  • De regels met betrekking tot het einde van een strafcorner aan het einde van de wedstrijd (uitspeelcorner) worden gelijk getrokken met de regels die gelden voor het beëindigen van de strafcornersituatie gedurende de wedstrijd. Tot en met seizoen 2018-2019 was een uitspeelcorner ook ten einde als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel kwam. Dit is nu geschrapt. Nu geldt: de strafcorner is (onder andere) ten einde als de bal meer dan 5 meter buiten de cirkel is, net als tijdens de wedstrijd.
  • Spelers mogen bij strafcorners beschermende kleding dragen, zoals een masker. Deze kleding moet direct na afloop van de strafcorner worden verwijderd. Vanaf nu is het een verdediger toegestaan toch nog een vrije slag/uitpush te nemen (geen selfpass!) met het masker op. In Nederland was deze regel overigens voor aanvang van dit seizoen al voorlopig ingevoerd.
  • Bij een aanvallende vrije slag binnen 5 meter van de cirkel is het de verdedigers, die binnen de cirkel en binnen 5 meter afstand staan, toegestaan om met de aanvaller (die een selfpass neemt) mee te bewegen, mits de vrije slag direct wordt genomen. Deze verdedigers mogen niet de bal spelen of een poging doen om de bal te spelen, voordat de bal minimaal 5 meter is verplaatst. Als de aanvaller er niet voor kiest de vrije slag direct te nemen, dan moeten alle andere spelers (aanvallers en verdedigers) op zijn minst 5 meter afstand nemen van de bal totdat de vrije slag wordt genomen.
  • Een vrije slag voor de verdediging voor een overtreding in de cirkel mag weer overal in de cirkel worden genomen. Afgelopen jaren mocht dit enkel op de loodlijn ter hoogte van de overtreding tussen achterlijn en kop cirkel.
  • Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt, voordat de bal is aangegeven, dan wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich dan achter de middenlijn op te stellen.

Voor de start van seizoen 2019-2020 stelt de KNHB met betrekking tot bovenstaande spelregelwijzigingen nadere informatie in tekst en beeld beschikbaar, zodat iedereen zich optimaal kan voorbereiden op volgend seizoen.


https://www.knhb.nl/nieuws/regelwijzigingen-alle-elftalwedstrijden-in-vier-kwarten-de-vliegende-keeper-verdwijnt
 

Trainingsschema 2019-2020
10-7-2019
 
Voorlopige trainingsschema

De afgelopen weken hebben we hard gewerkt om het trainingsschema voor het seizoen 2019-2020 af te ronden.

Voor de meeste teams hebben we een trainer(s) gevonden. Maar helaas is het nog niet voor alle teams gelukt. Het is dit jaar best lastig, omdat we van een flink aantal trainers afscheid hebben moeten nemen.

Begin/ half augustus gaan we verder .... we hebben er alle vertrouwen in dat we dan het trainingsschema volledig kunnen invullen.

Voor de junioren zijn we voor de dinsdag en woensdag van 18.30-20.00uur nog op zoek naar een trainer.
Heren 2 en Heren 3 zouden op de vrijdag van 20.00-21.30uur ook graag een trainer willen hebben.
Belangstellenden kunnen mailen naar: [email protected]

Maandag 19 augustus starten de trainingen van de junioren en senioren.
Woensdag 28 augustus starten de trainingen van de Jongste Jeugd.

In de bijlage staan de voorlopige trainingstijden.


Fijne vakantie allemaal !!


 


Bijlage: Trainingsschema 2019-2020.pdf

Fijne vakantie !!
10-7-2019
 
Fijne vakantie

We wensen iedereen een hele fijne zomervakantie en we zien jullie graag weer in augustus voor de eerste trainingen van het nieuwe seizoen !!
 

Speeldagenkalender Junioren en Jongste Jeugd (KNHB)
6-7-2019
 
Speeldagenkalender Junioren en Jongste Jeugd:

De KNHB stelt per competitiejaar de speeldagenkalender vast. Daarbij gaat het om alle speeldata voor de senioren, jeugd en jongste jeugd.

Noteer het vast in je agenda, zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan!!

 


Bijlage: Speeldagenkalender-ON-en-NN-jongste-jeugd-2019-2020(1).pdf

Speeldagenkalender Senioren (KNHB)
6-7-2019
 
Speeldagenkalender Senioren:

De KNHB stelt per competitiejaar de speeldagenkalender vast. Daarbij gaat het om alle speeldata voor de senioren, jeugd en jongste jeugd.

Noteer het vast in je agenda, zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan!!
 


Bijlage: Speeldagenkalender-ON-en-NN-senioren-veteranen-2019-2020.pdf

Heren 1 Kampioen 3e klasse 2018-2019
3-6-2019
 
Zondag 2 juni

Heel veel toeschouwers waren afgereisd naar het Horsterpark om kampioenswedstrijd van Heren 1 tegen Zutphen H1 bij te wonen en het team van Trainer/Coach Martin Veldman en manager Marius Kamberg aan te moedigen. 

De laatste weken werd de riante voorsprong in de competitie langzaam weggewerkt door nummer 2 op de ranglijst: Leeuwarden H1, waardoor deze wedstrijd beslissend werd voor het kampioenschap. 
Heren 1 had genoeg aan een gelijkspel om Leeuwarden op de ranglijst voor te blijven en zo het seizoen als kampioen van de 3e klasse af te sluiten. De promotie naar de 2e klasse was reeds eerder veilig gesteld. Kampioen worden: dat is toch wat iedereen wil meemaken.

De eindstand van de wedstrijd tegen Zutphen werd bij rust bereikt, de opgelopen achterstand werd omgebogen naar een gelijkspel 2-2.
Het was nog wel even spannend in de tweede helft met kansen voor beide teams, maar er werd niet meer gescoord.

Proficiat en hulde voor het team Heren 1 met het behaalde kampioenschap en de promotie naar de 2e klasse. 
 

MD3 Kampioen !!
1-6-2019
 

Na een spannende wedstrijd tegen de directe concurrent is MD3 kampioen geworden.

v.l.n.r.
Femke Riggeling, Marit de Wit, Alyssa van Eizenga, Evy Schutten, Amélie Bougie, Michael van Eizenga (coach), Lea Dielissen, Lisa Groeneveld, Remco de Wit (coach), Sofie Hofs, Elle Fortuin, Annemijn Parrado Curros, Noor Niehof, Romée Sleutjes, Nienke Mittendorff, Naomie Oosterloo, Fenne Willemsen (keeper), Kato Krutwagen (niet op de foto)


Gefeliciteerd meiden, coaches en trainers !!
 

MC1 en JC1 KAMPIOEN !!
25-5-2019
 

Met grote voorsprong op de nr.2 zijn MC1 en JC1 beide ongeslagen kampioen geworden.

Gefeliciteerd jongens en meiden !!