Nieuwsbericht
DJI0001stitch.jpeg DJI0002.jpeg westerduiven-guinness-worldrecord-team.jpg
 
Mededelingen

Competitie aanbod Veldhockey Jongste Jeugd (Bron: KNHB)

Nieuws afbeelding 13-7-2022

Binnen de visie op de ontwikkeling van hockeyers staat het plezier en ontwikkeling van hockeyers centraal. Daarvoor is een passend en kwalitatief goed programma van groot belang om ze ook op lange termijn te behouden voor de hockeysport.

De vertaling van deze visie naar de Jongste Jeugd competitie komt terug in spelvormen waarin de speelbeleving centraal staat. De verhoudingen van het veld, het aantal doeltjes waarin gescoord kan worden, de manier van begeleiden (van spel- naar speelbegeleiding), maar ook het aantal spelers in het veld zijn daarin belangrijke elementen. Als er minder spelers in het veld staan, wordt het aantal balcontacten groter. Ontdekken is een belangrijk element van de ontwikkeling van hockeyers, wat gestimuleerd wordt door veel balcontacten. Dat maakt het een essentieel uitgangspunt om kinderen maximaal van het spel te laten genieten.

Uitleg herijking hockeyaanbod tot 12 jaar

De herijking van het hockeyaanbod onder 12 jaar is een ontzettend belangrijk thema. Het gaat om de kern van onze sport, DE kennismaking voor kinderen met de sport en het moment waarop kinderen (levenslang) plezier en liefde voor de sport ontwikkelen.

We adviseren je om onderstaande video volledig te bekijken. Deze duurt ongeveer 25 minuten. Er wordt uitgelegd waarom er wordt herijkt, wat de achtergrond is van de opzet, hoe de pilots afgelopen seizoen zijn ingericht, welke wijzigingen komend seizoen worden doorgevoerd en wat we nog meer van plan zijn.

 

O8

De kinderen onder 8 spelen in een 3 tegen 3 vorm. Verenigingen zijn al bekend met deze spelvorm. In deze spelvorm komen de kinderen veel aan de bal, scoren ze veel en hebben een hoge betrokkenheid bij het spel.

Speelbegeleiding en speelregels Onder 8 (O8)

De aangepaste spelvormen binnen de herijking van de Jongste Jeugd betekenen ook veranderingen voor de rol van de speelbegeleider. De aanpassingen sluiten aan bij de spelvormen en bij de ontwikkeling en het spelplezier van de kinderen. Het spelen met speelregels is een onderdeel van de opbouw waarbij kinderen stap voor stap leren spelen met meer regels met een opbouw naar de wedstrijdvorm 11-11.

Speelregels O8

Naast de aanpassing van spelvormen van de Jongste Jeugd is er op basis van onderzoeken en gesprekken met experts ook gekeken naar de speelregels. De speelregels zijn tot stand gekomen op basis van elftalregels en aangepast voor de Jongste Jeugd.

In onderstaande download staat de belangrijkste informatie over de opzet van de spelvorm en speelregels van O8.

In het document hieronder ‘O8 veldindeling en speelregels’ staan twee O8 veldjes ingetekend, het is natuurlijk mogelijk om meer veldjes op één veld uit te zetten. Het is zelfs mogelijk om acht O8 veldjes op één veld uit te zetten. Ook kan een combinatie gemaakt worden van O8 veldjes, O9 veldjes of een E8 veld.

O9

De spelvorm 6 tegen 6 wordt gespeeld door kinderen onder 9. In deze spelvorm komen de kinderen veel aan de bal, drijven en passen ze veel, kunnen ze meerdere posities spelen en hebben ze een hoge betrokkenheid bij het spel.

Speelbegeleiding en speelregels Onder 9 (O9)

De aangepaste spelvormen binnen de herijking van de Jongste Jeugd betekenen ook veranderingen voor de rol van de speelbegeleider. De aanpassingen sluiten aan bij de spelvormen en de ontwikkeling en het spelplezier van de kinderen. Het spelen met speelregels is een onderdeel van de opbouw waarbij kinderen stap voor stap leren spelen met regels. De rol van speelbegeleider speelt een belangrijke rol bij het waarborgen van de veiligheid en het centraal zetten van het spelplezier.

Speelregels O9

Naast de aanpassing van spelvormen van de jongste jeugd is er op basis van onderzoeken en gesprekken met experts ook gekeken naar de speelregels. De speelregels zijn tot stand gekomen op basis van elftalregels en aangepast voor de Jongste Jeugd.

In onderstaande download staat de belangrijkste informatie over de opzet van de spelvorm en speelregels van O9.

In het document hieronder ‘O9 veldindeling en speelregels’ staan twee O9 veldjes ingetekend, het is natuurlijk mogelijk om meer veldjes op één veld uit te zetten. Het is zelfs mogelijk om vier O9 veldjes op één veld uit te zetten. Ook kan een combinatie gemaakt worden van O8 veldjes, O9 veldjes of een E8 veld.